De NVWA heeft nieuwe regels opgesteld voor Precautionary Allergen Labelling (PAL) op etiketten van levensmiddelen. Deze staan uitgelegd in een document dat samen met de levensmiddelenindustrie en de supermarkten is opgesteld.
Als expert in het analyseren van allergenen kan Nutrilab u helpen bij het voldoen aan deze nieuwe regels. We zetten de belangrijkste nieuwe spelregels voor u op een rijtje.
- Kruisbesmetting met allergenen moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Dit risico moet worden beheerst en er moeten preventieve maatregelen worden genomen. Er moet inzicht zijn in de maximale hoeveelheid allergenen die in een product terecht kunnen komen.
- PAL, dus het plaatsen van een waarschuwing op de verpakking, mag alleen worden toegepast als het risico bestaat dat een referentiewaarde wordt overschreden.
- Nieuwe, realistischere referentiewaarden (referentiedosissen) vervangen de oude uit 2016.
- Grondstoffenbeheer. Om betrouwbare informatie te kunnen geven op het etiket moet van alle grondstoffen bekend zijn welke allergenen er in voor kunnen komen en de maximale hoeveelheid daarvan.
- Bedrijven hebben tot 1 januari 2026 de tijd om aan alle nieuwe regels te voldoen.
Wat kan Nutrilab voor u doen?
- Adviseren over de meest geschikte analysemethode voor uw producten. Vanwege kruisreactie kan het zijn dat een standaard test niet het meest geschikt is. Hiervoor kunnen we bijna altijd een alternatief bieden.
- Hulp bij het vaststellen van de maximale hoeveelheid kruisbesmetting (carry over) in uw producten.
- Het analyseren van monsters die genomen worden tijdens het valideren van schoonmaakprocedures (b.v. CIP), inclusief omgevingsmonsters (swabs).
- Unieke analysemethodes voor sulfiet (lc-msms), lactose (hpaec-paed) en een multi-allergenenscreening (lc-msms). Hiermee kunnen we grote monsterseries in korte tijd verwerken.
https://fnli.nl/actueel/richtlijnendocument-geeft-bedrijven-handvatten-voor-het-nieuwe-allergenenbeleid