Microscopisch onderzoek: een betrouwbare visuele analyse Microscoop Analyse selector
keyboard_arrow_left
close
keyboard_arrow_left
close

Microscopisch onderzoek: een betrouwbare visuele analyse

Door het uitvergroten van vaste bestanddelen, worden specifieke structuren zichtbaar die met het blote oog niet of nauwelijks waarneembaar zijn. Microscopie is een eeuwenoude techniek, die nog steeds van grote waarde is. Hiermee kan vaak op snelle wijze een antwoord gegeven worden bij bepaalde problemen in zowel humane voedingsmiddelen als in veevoederproducten. Nutrilab heeft de mogelijkheid om via microscopische analyses bestanddelen van dierlijke oorsprong, botanische contaminatie, verpakkingsmateriaal en product vreemde materialen te analyseren. Ook wordt microscopisch onderzoek nog veelvuldig gebruikt bij het ontleden van de samenstelling van veevoeders en het bepalen van de zuiverheid van diverse grondstoffen.

Microscopisch onderzoek

Analyse van dierlijke bestanddelen

De analyse methoden voor de analyse van bestanddelen van dierlijke oorsprong zijn vastgelegd in verordening 152/2009. Deze verordening is aangevuld met wijzigingen welke zijn vastgelegd in de EU-uitvoeringsverordening 2022/893. Hierin staat beschreven dat de bestanddelen van dierlijke oorsprong worden geĆÆdentificeerd op basis van typische microscopisch identificeerbare kenmerken (spierweefsel en andere vleesdeeltjes, kraakbeen, beenderen, hoorn, haar, bloed, veren, eierschalen, visgraten en schubben). In de methode worden niet alleen dierlijke bestanddelen van gewervelde landdieren en van vissen onderzocht, maar ook dierlijke bestanddelen van ongewervelde landdieren, zoals insecten. Nutrilab gebruikt deze methode voor de analyse van dierlijke bestanddelen en is voor het onderzoek naar dierlijke bestanddelen van gewervelde landdieren en vissen tevens ISO 17025 geaccrediteerd.

Giftige en ongewenste onkruidzaden

Onkruidzaden, ook wel botanische contaminatie, in veevoer is een gevolg van meer ecologische bermen en vermindering van het gebruik van pesticiden. Giftige of ongewenste onkruidzaden kunnen onbedoeld in voer voor landbouwhuisdier terecht komen en zo grote gevolgen hebben. Daarom is in verordening EU 2002/32 vastgelegd welke normen voor giftige onkruidzaden worden gehanteerd. Een zorgvuldige microscopische controle van granen en gewassen is essentieel. Nutrilab heeft de mogelijkheid een breed scala aan zaden te detecteren zoals:

Verpakkingsmateriaal in veevoer

Voor de productie van veevoeders worden tevens afvalstromen uit andere sectoren (bijvoorbeeld de bakkerijsector) gebruikt. Hierdoor komen er vaak stukjes verpakkingsmateriaal (bestaande uit bedrukt papier, metaal folie, plastic, etc.) in het voer. Een te grote hoeveelheid verpakkingsmateriaal is schadelijk voor het vee en dient te worden voorkomen. Ook scherpe stukjes plastic zijn niet goed voor het dierwelzijn. Daarnaast dragen stukjes kunststof bij aan het probleem van microplastics. Er is aangetoond dat microplastics in het vlees van vee aanwezig zijn en aldus dat wij dit ook consumeren (Bron: Vrije Universiteit Amsterdam).

Met behulp van microscopisch onderzoek kan het aandeel verpakkingsmateriaal in een product nauwkeurig gekwantificeerd worden. Volgens de officiƫle methode wordt dit onderzoek in 500 gram product uitgevoerd. De methode is ontwikkelt door het toenmalige Rikilt (In 2019 opgegaan in Wageningen Food Safety Research). Deze microscopische analyse bepaalt de stukjes van verpakkingsmateriaal-resten groter dan 1mm. Als stukjes plastic groter dan 1 mm worden teruggevonden, dan is het zeer aannemelijk dat er ook stukjes microplastic in het product aanwezig zijn. De grotere stukjes plastic kunnen in het spijsverteringstraject van de dieren verkleind worden tot microplastics. Dit door het kauwen en de inwerking van spijsverteringssappen. Deze microplastics kunnen zo klein zijn dat ze de darmwand passeren en zo opgenomen worden in het lichaam van het dier.

Productvreemde materialen

Productvreemde materialen in producten zijn door middel van microscopie te analyseren en te determineren. Wanneer een productvreemd materiaal is gedetermineerd, kan indien nodig een vervolg onderzoek worden aangeboden.

Alle mogelijkheden van microscopie


Technisch materiaalonderzoek kan eveneens met behulp van microscopie worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan (vocht)schade bij kleine elektronische componenten.

In combinatie met digitale fotografie kan ook het resultaat van het onderzoek worden vastgelegd. Bijvoorbeeld bij verzekeringskwesties of als er uitsluitsel nodig is bij een dispuut.

Meer dan 30 jaar ervaring en diverse microscopische apparatuur staan tot uw beschikking!


Microscoopdivider

Uw kwaliteit is onze zorg

Wij komen graag bij u op bezoek om uw kwaliteitsvraagstukken te bespreken.

Adviesgesprek plannen
whitepaper

Blijft u graag op de hoogte van ontwikkelingen?

In onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.

symbol symbol

Bepaling van Sulfiet geaccrediteerd

Nutrilab bepaalt het gehalte sulfiet in voedingsmiddelen en diervoeders via LC-MS/MS. Deze nieuwe me...

LEES ARTIKEL Pijltje

Ethyleenoxide (ETO) en 2-chloorethanol (2-CE)

Nutrilab is geaccrediteerd voor de analyse van ethyleenoxide en het afbraakproduct 2-chloorethanol i...

LEES ARTIKEL Pijltje