LCMS allergenen info | Nutrilab B.V. Microscoop Analyse selector
keyboard_arrow_left
close
keyboard_arrow_left
close

LCMS allergenen info

Pieter Vos

Geschreven door: Pieter Vos in Algemeen op 18 Apr 2024

timer Leestijd: 2 minuten

Nutrilab is in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR), Waters Chromatography B.V., Intertaste B.V. en Allergenen Consultancy een project gestart om een nieuwe methode te ontwikkelen voor de bepaling van allergenen in voedingsproducten. Dit als aanvulling op het uitgebreide al bestaande en RvA geaccrediteerde pakket van allergenen analyses met behulp van ELISA en PCR.

Voedselallergenen zijn stoffen die allergische reacties kunnen opwekken. Deze allergenen, voornamelijk eiwitten, kunnen aanwezig zijn in bepaalde ingrediënten. Van 14 allergenen heeft de Europese Unie vastgesteld dat deze, wanneer ze in het voedingsmiddel zitten, vermeld moeten worden op het etiket.  Een allergische reactie kan grote gevolgen hebben; van buikpijn of misselijkheid tot huiduitslag, zwelling in de mond tot anafylaxie. Het is daarom belangrijk dat allergenen gedetecteerd kunnen worden in voedsel. De huidige technieken hiervoor zijn ELISA en PCR. Beide technieken kennen nadelen: bij ELISA kan slechts één allergeen per keer worden bepaald; bij PCR is de kans op een vals-negatief resultaat aanwezig. 

Een nieuwe analytische techniek voor de bepaling van allergenen is vloeistofchromatografie gekoppeld aan massaspectrometrie. Met deze techniek is het mogelijk om in één enkele analyse meerdere allergenen gelijktijdig in een voedingsmiddel selectief en gevoelig te detecteren en te kwantificeren. Ook kunnen we hiermee verschillende variëteiten van een allergeen (bijvoorbeeld noten) identificeren. 

Inmiddels is het project afgerond, meer info: LC MSMS Allergenen Screening Methode voor EU1169/2011


divider

Uw kwaliteit is onze zorg

Wij komen graag bij u op bezoek om uw kwaliteitsvraagstukken te bespreken.

Adviesgesprek plannen
whitepaper

Blijft u graag op de hoogte van ontwikkelingen?

In onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.

symbol symbol

Ethyleenoxide (ETO) en 2-chloorethanol (2-CE)

Nutrilab is geaccrediteerd voor de analyse van ethyleenoxide en het afbraakproduct 2-chloorethanol i...

LEES ARTIKEL Pijltje

Nutrilab aanwezig op VMT Food Future event en Food Allergy Forum

In september zal Nutrilab aanwezig zijn op het VMT Food Future event en Food allergy forum. ...

LEES ARTIKEL Pijltje