Blijft u graag op de hoogte van ontwikkelingen?
In onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.
Verslepings- en homogeniteitsonderzoek is nodig om afnemers de garantie te bieden dat het product veilig is én van constante samenstelling is. In ‘GMP+ BA2 Beheersing van Residuen’ staan een aantal methoden beschreven om bovenstaande te bepalen.
De methode die hiervoor bij uitstek geschikt is, is de MTSE microtracer methode die Nutrilab in licentie uitvoert en waarvoor zij een GMP+B10 erkenning hebben.
Voordeel van deze methode is dat op een veel lager niveau dan bij de traditionele methoden (Cobalt en Mangaan/eiwit methode) gemeten wordt, of het product over de hele batch homogeen is.
De standaard mengverhouding is momenteel 1:100.000 (10 gram microtracers per 1000 kg product). De microtracers die voor het onderzoek worden gebruikt zijn elementaire ijzerdeeltjes van 75 – 150 micro groot, voorzien van een kleurcoating die niet in water oplosbaar is. MTSE microtracers zijn biologisch niet opneembaar. Daarom werd deze methode gelijk omarmt door de (kalver)melkproducenten als vervanging van de Cobalt methode. Bij die methode moesten de testbatches vernietigd worden. Dit hoeft niet meer. De testbatches kunnen als normale productiebatches uitgeleverd worden aan uw klanten. Een enorm voordeel vergeleken met de testen via de traditionele methoden.
MTSE microtracers zijn in verschillend kleurcoatings verkrijgbaar. Deze methode is dan ook bij uitstek geschikt om de mengtijden, van uw menger te valideren. Dat kan door aan één testbatch bij 2 of 3 mengtijden op verschillende tijdstippen een andere kleurtracer toe te voegen aan de menger. Heeft deze specifieke toepassing uw interesse? Neem dan vrijblijvend contact op met onze accountmanager André Pullen.
Analyse van de monsters vindt op ons laboratorium plaats. Van de genomen testmonsters leiden we een afgewogen monsterhoeveelheid over een speciale rotary detector. Microtracers uit het monster worden verzameld op een filter dat op een heel sterke magneet gemonteerd wordt. Daarna wordt het filter met tracers gedemagnetiseerd en worden de verzamelde microtracers zorgvuldig verspreid over een groter filter. Dit filter is voorbevochtigd met een speciale kleurontwikkelvloeistof. De gevormde kleurspots worden geteld met een door MTST ontwikkeld software programma. De berekening van de homogeniteit/uniformiteit gaat via Poisson statistiek, omdat het een directe bepaling is van het aantal deeltjes en geen concentratie op basis van een oplossing. Er is geen verstoring van ijzerdeeltjes afkomstig van de productielijn of grondstoffen omdat deze deeltjes niet voorzien zijn van een kleurcoating en dus niet geteld worden bij de analyse.
In 2016 onderzocht Nutrilab in samenwerking met een premix leverancier de toepasbaarheid van een 10x lagere mengverhouding, 1:1.000.000 (1 gram microtracers per 1000 kg product). Doel was te bepalen of deze methode geschikt is om de homogeniteit van vitamines en spoorelementen die gedoseerd worden op een niveau van enkele grammen per ton product. De proef werd uitgevoerd in een Nauta menger waarbij 4 gram microtracers gedoseerd werd in 4.000 kg standaard premix. De resultaten waren goed. De verwachting is dat dit kan leiden tot een nieuw standaard protocol in GMP+BA2 voor bepaling van uniformiteit van premixen.
Nutrilab kiest er bewust voor om de micotracers als voormengsel direct bij MTSE te bestellen. Het voormengsel wordt aangeleverd als premix in krijt of evt. customized drager specifiek afgestemd op de batchgrootte van de testbatches. Bijbehorend analysecertificaat dient als basis voor de complete berekening van uniformiteit en tracer recovery. De basis moet boven elke discussie verheven zijn. Onze klanten lopen mee in de nieuwste typen microtracers! Er zijn nl. ook partijen die zelf microtracers verkopen aan hun klanten, maar zij leveren alleen een potje microtracers aan waar u zelf een voormengsel van moet maken. Ook komen wij nogal eens rapporten tegen waarbij een oudere (grovere) variant microtracer van het type F-lake geleverd wordt, terwijl MTSE zelf al meer dan vijf jaar geleden overgestapt is naar type FSS-lake. Door de kleinere deeltjesgrootte bevat deze veel meer deeltjes per gram. Ook wordt niet altijd de voorgeschreven mengverhouding van 1:100.000 toegepast, maar de verouderde 1:10.000 waarbij niet 10 gram per ton, maar 100 gram microtracer F-lake per ton toegevoegd wordt.
Als enig licentielab in Europa bieden wij op verzoek projectbegeleiding en assistentie bij de monstername aan. Een toenemend aantal klanten maakt hier gebruik van, ook om de onafhankelijkheid van de monstername te borgen.
Wilt u meer weten over bepaling van uniformiteit en versleping neem dan contact op met onze accountmanager André Pullen.
Wij komen graag bij u op bezoek om uw kwaliteitsvraagstukken te bespreken.
Adviesgesprek plannenIn onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.
Powered by Wallbrink Crossmedia