Blijft u graag op de hoogte van ontwikkelingen?
In onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.
De scope van accreditatie van Nutrilab is uitgebreid. Vanaf 19 oktober 2022 voert Nutrilab de analyses histamine en patuline onder accreditatie uit. Voor histamine geldt deze accreditatie voor vis, schaal- en weekdieren alsmede producten daarvan en voor patuline voor fruit en fruitproducten. Dit zal op het certificaat tot uiting komen door bij deze verrichtingen een Q te vermelden.
De LOQ van deze analyses ligt ruim onder de gevraagde MRL's in de eurlex. Hierdoor is bijvoorbeeld de patuline analyse geschikt voor de matrix babyvoeding.
Analyse |
Methode |
LOQ |
Categorie binnen eurlex |
Grenswaarden volgens eurlex |
Histamine |
LC-MS/MS |
1 mg/kg |
Visserijproducten van vissoorten met een hoog gehalte aan histidine |
m = 100 mg/kg
|
Visserijproducten, met uitzondering van de producten van levensmiddelencategorie, die een enzymatische rijping in pekel hebben ondergaan, vervaardigd van vissoorten met een hoog histidinegehalte |
m = 200 mg/kg
|
|||
Door fermentatie van visserijproducten geproduceerde vissaus |
400 mg/kg
|
|||
Analyse |
Methode |
LOQ |
Categorie binnen eurlex |
Grenswaarden volgens eurlex |
Patuline |
LC-MS/MS |
5 µg/kg |
Vruchtensappen, geconcentreerde vruchtensappen in gereconstitueerde vorm en vruchtennectar |
50 µg/kg |
Gedistilleerde dranken, cider en andere gegiste dranken op basis van appelen of die appelsap bevatten |
50 µg/kg |
|||
Vaste appelproducten, waaronder appelcompote en appelmoes bestemd voor rechtstreekse consumptie, |
25 µg/kg |
|||
Appelsap en vaste appelproducten, waaronder appelcompote en appelmoes voor zuigelingen en peuters en die als zodanig zijn geëtiketteerd en worden verkocht |
10 µg/kg |
|||
Babyvoeding, met uitzondering van bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen, voor zuigelingen en peuters |
|
Histamine is betrokken bij verschillende fysiologische processen en speelt een rol in het maag-darmkanaal. Daarnaast fungeert de stof als neurotrasmitter in het centrale zenuwstelsel. Histamine is dus een lichaamseigen stof, maar een te veel aan histamine kan een allergische reactie veroorzaken.
Histamine komt vooral voor in verschillende eiwitrijke, dierlijke voedingsmiddelen zoals vis en visproducten. Over het algemeen bevat verse vis weinig histamine. Daarnaast komt histamine ook voor in levensmiddelen die zijn verkregen door microbiële en biochemische processen, zoals bepaalde kaassoorten, ham, worst, zuurkool en bepaalde gistextracten.
Patuline is een mycotoxine dat geproduceerd word door verschillende schimmels (Penicillium Expansum, Aspergillus en Fusarium). Dit mycotoxine komt voornamelijk voor in appel- en perenproducten, maar ook in andere vruchten zoals pruimen, perziken en abrikozen. Het is een giftig stofwisselingsproduct van schimmels die acuut toxisch of chronische effecten teweeg brengen bij opname door mens en dier. Denk hierbij aan carcinogeniteit en mutageniteit.
Mocht u meer informatie wensen over deze analyses, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze collega's.
Wij komen graag bij u op bezoek om uw kwaliteitsvraagstukken te bespreken.
Adviesgesprek plannenIn onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.
Powered by Wallbrink Crossmedia