Ethyleenoxide (ETO) en 2-chloorethanol (2-CE) accreditatie | Nutrilab B.V. Microscoop Analyse selector
keyboard_arrow_left
close
keyboard_arrow_left
close

Ethyleenoxide (ETO) en 2-chloorethanol (2-CE)

Gerard Kramer

Geschreven door: Gerard Kramer in Algemeen op 15 Jul 2024

timer Leestijd: 2 minuten

Nutrilab is geaccrediteerd voor de analyse van ethyleenoxide en het afbraakproduct 2-chloorethanol in diervoeders, levensmiddelen en farmaceutische grondstoffen. Ethyleenoxide wordt gebruikt om containers te begassen en producten te desinfecteren. Hierbij komt het reactieproduct 2-chloorethanol vrij. Vanwege de kankerverwekkende eigenschappen van beide stoffen is het gebruik van ethyleenoxide in Europa verboden. 2-chloorethanol is o.a. aangetoond in partijen sesamzaad, laurierblad, kerrieblad en johannesbroodpitmeel. Ethyleenoxide zelf wordt vrijwel nooit aangetoond.

Voor de som van ethyleenoxide en 2-chloorethanol gelden MRL’s die variëren van 0.02 mg/kg tot 0.1 mg/kg. In thee, specerijen, Johannesbroodpitmeel en voedingssupplementen is de MRL 0.1 mg/kg.

In de wetgeving wordt er vanuit gegaan dat de aanwezigheid van 2-chloorethanol duidt op het illegaal gebruik van ethyleenoxide. Dit is echter niet geheel correct. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat 2-chloorethanol ook gevormd kan worden bij gebruik van het desinfectiemiddel chloramine tijdens de productie van tarwegluten en tarwezetmeel.

Heeft u vragen over de analyse van ethyleenoxide, neem dan contact op met onze collega’s van Sales via [email protected]


divider

Uw kwaliteit is onze zorg

Wij komen graag bij u op bezoek om uw kwaliteitsvraagstukken te bespreken.

Adviesgesprek plannen
whitepaper

Blijft u graag op de hoogte van ontwikkelingen?

In onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.

symbol symbol

Nieuwe regels voor kruisbesmetting met allergenen

De NVWA heeft nieuwe regels opgesteld voor Precautionary Allergen Labelling (PAL) op etiketten van l...

LEES ARTIKEL Pijltje

Ethyleenoxide (ETO) en 2-chloorethanol (2-CE)

Nutrilab is geaccrediteerd voor de analyse van ethyleenoxide en het afbraakproduct 2-chloorethanol i...

LEES ARTIKEL Pijltje