STEC/EHEC, beide coliformen van de E. coli familie verplicht opnemen in HACCP plan. | Nutrilab B.V. Microscoop Analyse selector
keyboard_arrow_left
close
keyboard_arrow_left
close

STEC/EHEC, beide coliformen van de E. coli familie verplicht opnemen in HACCP plan.

Pieter Vos

Geschreven door: Pieter Vos in Algemeen op 25 May 2024

timer Leestijd: 3 minuten

STEC/EHEC, beide coliformen van de E. coli familie verplicht opnemen in HACCP plan.

Iedere (dier)voedselproducent moet controleren op Salmonella en/of Listeria

Salmonella en Listeria zijn pathogene micro-organismen die helaas voorkomen in de voedselketen. Het is dan ook niet vreemd dat de EU richtlijnen heeft opgesteld om zodoende de kans op een uitbraak zo klein mogelijk te laten zijn. Voor de voeding is het vastgelegd in EU 2073/2005. Verder heeft GMP+ eisen opgesteld voor de controle op Salmonella in GMP+BA1 en BA4. Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken wordt n=5 geëist. Dat betekend dat er 5 monsters moeten worden ingezet. Afhankelijk van de pathogeen mag er wel of niet worden gepoold. Wet pooling scheelt in de kosten. Infoblad 85, interpretatie document m.b.t. EU richtlijn 2073, geeft hierover uitleg.

Daarnaast wordt steeds meer STEC en EHEC gevraagd. Beide bacteriën van de groep coliformen waartoe ook de E. Coli behoord en behoren ook tot de groep pathogenen. Echter zijn hierover geen verplichtingen vastgelegd in wetgeving. Echter vraagt de NVWA steeds meer naar deze analyses.

Het blijkt dat niet iedereen hiervan op de hoogte is. Voldoet u aan de eisen uit genoemde verordeningen? Veel voedselproducenten blijken dit niet uit te voeren. Wanneer een controle van de NVWA plaatsvind, breekt paniek uit. Nutrilab geeft advies hoe om te gaan met de 2073/2005 norm voor analyse op de pathogenen Salmonella en Listeria. Tevens ook op het totale eisen pakket van de genoemde normen. Klik hier voor meer informatie.


divider

Uw kwaliteit is onze zorg

Wij komen graag bij u op bezoek om uw kwaliteitsvraagstukken te bespreken.

Adviesgesprek plannen
whitepaper

Blijft u graag op de hoogte van ontwikkelingen?

In onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.

symbol symbol

Ethyleenoxide (ETO) en 2-chloorethanol (2-CE)

Nutrilab is geaccrediteerd voor de analyse van ethyleenoxide en het afbraakproduct 2-chloorethanol i...

LEES ARTIKEL Pijltje

Nutrilab aanwezig op VMT Food Future event en Food Allergy Forum

In september zal Nutrilab aanwezig zijn op het VMT Food Future event en Food allergy forum. ...

LEES ARTIKEL Pijltje