Risico van schildklierhormonen Thyroxine 4 (T4) in diervoeding | Nutrilab B.V. Microscoop Analyse selector
keyboard_arrow_left
close
keyboard_arrow_left
close

Risico van schildklierhormonen Thyroxine 4 (T4) in diervoeding

Pieter Vos

Geschreven door: Pieter Vos in Algemeen op 18 Apr 2024

timer Leestijd: 2 minuten

Maandag 3 september 2018 werd er in het televisieprogramma Radar aandacht besteed aan het risico van schildklierhormonen Thyroxine 4 (T4) in diervoeding. Thyroxine komt voor in een chemische vrije vorm en een gebonden vorm. De som van beide wordt in de literatuur aangeduid als totaal Thyroxine. Er lijkt een relatie te liggen tussen het totaal Thyroxine gehalte en sommige klinische verschijnselen. Nutrilab krijgt sinds de uitzending veel monsters toegestuurd van diervoederfabrikanten die hun voer laten testen op de aanwezigheid van dit hormoon.

Analyse Thyroxine gehalte

Maar met alleen het analyseren van de monsters is de branche er nog niet. Pieter Vos, directeur Nutrilab, legt uit: “We hebben inmiddels contact met de Faculteit Diergeneeskunde en met het Universitair Diagnostisch Laboratorium, dat de vijf verschillende vleesvoedingen (uitzending radar) heeft getest. De analyses zijn uitgevoerd met een Chemiluminometrische Immunoassay en geven het totaal Thyroxine weer. Er is nog veel onduidelijk.

Wet en regelgeving Thyroxine gehalte

Op dit moment is de wet en regelgeving onvoldoende m.b.t.  het verwerken van schildklier door diervoederbedrijven. Er is geen veilige marge vastgesteld en er gebeurt dus niets onwettelijks. Duidelijk is dat er nog veel onderzocht moet worden. Ik verwacht wel dat we ernaartoe gaan dat de consument duidelijkheid wil en veiligheid voor hun huisdier. Mogelijk dat op het etiket een vermelding komt te staan over het gehalte aan totaal Thyroxine.”  


divider

Uw kwaliteit is onze zorg

Wij komen graag bij u op bezoek om uw kwaliteitsvraagstukken te bespreken.

Adviesgesprek plannen
whitepaper

Blijft u graag op de hoogte van ontwikkelingen?

In onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.

symbol symbol

Ethyleenoxide (ETO) en 2-chloorethanol (2-CE)

Nutrilab is geaccrediteerd voor de analyse van ethyleenoxide en het afbraakproduct 2-chloorethanol i...

LEES ARTIKEL Pijltje

Nutrilab aanwezig op VMT Food Future event en Food Allergy Forum

In september zal Nutrilab aanwezig zijn op het VMT Food Future event en Food allergy forum. ...

LEES ARTIKEL Pijltje