Nieuwe ontwikkelingen MTSE microtracers voor bepaling van uniformiteit en versleping van productielijnen | Nutrilab B.V. Microscoop Analyse selector
keyboard_arrow_left
close
keyboard_arrow_left
close

Nieuwe ontwikkelingen MTSE microtracers voor bepaling van uniformiteit en versleping van productielijnen

Pieter Vos

Geschreven door: Pieter Vos in Algemeen op 10 mei 2016

timer Leestijd: 4 minuten

Sinds een jaar of 3 wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen de typen microtracers voor algemeen feed/food/petfood en milkreplacers t.b.v. (kalver)melkindustrie. Standaard wordt nu type FSS lake gebruikt welke in een mengverhouding van 1:100.000 toegepast wordt. Het oude type F lake tracer wordt in elk geval bij de licentiehouder MTSE in Duitsland en door licentielab Nutrilab bij hun klanten in elk geval al sinds 2012 niet meer gebruikt om productielijnen te testen.

Tracer FSS lake heeft door de kleinere deeltjesgrootte het voordeel de tracers beter mengen t.o.v. de grovere F lake tracers, waardoor deze in zeer lage dosering gebruikt worden (10x lager), teneinde menginstallaties optimaal te kunnen testen. Door toepassing van verschillende kleuren tracers kunnen mengtijden geoptimaliseerd en gevalideerd worden.

Het enige lastige aan deze methode is de complexe Poisson statistiek welke aan deze methode ten grondslag ligt. Afgelopen jaar heeft MTSE de FSS tracers nog verder geoptimaliseerd door de deeltjesgrootte fors te verkleinen, waardoor per gram toegevoegde tracers het aantal toegevoegde deeltjes al 2,5x hoger is geworden. Het uiteindelijke doel is om in de nabije toekomst het aantal deeltjes dat bij een analysemonster geteld wordt op het lab verder te verhogen van ca. 100 deeltjes naar ca. 500 deeltjes verhoogd wordt. Bij een dergelijk aantal deeltjes kan de klassieke Gauss statistiek aangehouden worden. Nutrilab volgt deze ontwikkelingen op de voet mede omdat het naast MTSE als enige lab zelf monstername verzorgt.

Verhoging van het aantal deeltjes heeft tot onherroepelijk gevolg dat overgeschakeld moet worden naar automatisch tellen van de filters die bij de analyse gebruikt worden. Afgelopen jaren zijn hiertoe al een aantal systemen gedemonstreerd, maar deze waren in de praktijk niet betrouwbaar genoeg en te tijdrovend t.o.v. handmatig tellen.

Op het laatste MTSE seminar is de nieuwste versie gepresenteerd voor automatisch tellen van de filters en dit systeem ziet er qua betrouwbaarheid en efficiƫntie veelbelovend uit. Nutrilab zal zeker extra investeren in dit systeem teneinde de microtracer methode volgens de laatste stand der techniek uit te voeren.

Op het MTSE seminar heeft Nutrilab de resultaten gepresenteerd van een zeer speciale test, waarbij een mengverhouding van 1:1.000.000 getest is, dus 10x lager dan nu standaard gebruik. Concreet houdt dit in dat per 1000 kg product slechts 1 gram microtracers gedoseerd wordt. De test is uitgevoerd in samenwerking met een premix producent die hiervoor een productielijn beschikbaar heeft gesteld. Getest zijn zowel de homogeniteit/uniformiteit EN de versleping van het product in de afgevulde zakken. De testbatches waren beiden 4000 kg, MTSE heeft de gebruikte 4 gram FSS tracers als voormengsel in 4000 gram kalk aangeleverd. De geteste menger is een Hosokawa Nautamenger.

De resultaten hebben onze stoutste verwachtingen overtroffen met betrekking tot de gestelde criteria voor homogeniteit en tracer recovery. Zelfs de gemeten recovery kwam overeen met eerdere testen van dezelfde lijn.

De presentatie kunt u hier downloaden.


divider

Uw kwaliteit is onze zorg

Wij komen graag bij u op bezoek om uw kwaliteitsvraagstukken te bespreken.

Adviesgesprek plannen
whitepaper

Blijft u graag op de hoogte van ontwikkelingen?

In onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.

symbol symbol

Nieuwe regels voor kruisbesmetting met allergenen

De NVWA heeft nieuwe regels opgesteld voor Precautionary Allergen Labelling (PAL) op etiketten van l...

LEES ARTIKEL Pijltje

Ethyleenoxide (ETO) en 2-chloorethanol (2-CE)

Nutrilab is geaccrediteerd voor de analyse van ethyleenoxide en het afbraakproduct 2-chloorethanol i...

LEES ARTIKEL Pijltje