Gluten analyse in voedingsmiddelen en grondstoffen | Nutrilab B.V. Microscoop Analyse selector
keyboard_arrow_left
close
keyboard_arrow_left
close

Gluten analyse in voedingsmiddelen en grondstoffen

Pieter Vos

Geschreven door: Pieter Vos in Algemeen op 25 May 2024

timer Leestijd: 2 minuten

De analyse voor gluten in voedingsmiddelen gebeurt met behulp van een ELISA of een competitieve ELISA. De keus voor de analyse methode hangt af van het soort voedingsmiddel. Het ELISA principe is voor beide methoden hetzelfde. Voor beide methoden wordt gebruik gemaakt van antistoffen tegen gliadine (de eiwitten van gluten), secaline (gluten vanuit rogge) en hordeϊne (gluten van gerst). Naast een goede gluten analyse is ook een juiste extractie van belang. Hiervoor wordt een speciaal ontwikkelde buffer gebruikt, de R5 Mendez-Methode. Ons laboratorium werkt conform de erkenningen van de AOAC-OMA (2012.01), de AOAC-RI (120601) en de AACCI Methode 38-50.01 R5.

Wij zijn als eerste laboratorium in Nederland geaccrediteerd voor deze methoden en hierbij wordt de Codex Allimentarius Methode Type1 gebruikt. Deze methode is de voorgeschreven methode volgens de NCV (Nederlandse Coeliaki Vereniging). Nutrilab is het ‘huislaboratorium’ van de NCV en voert regelmatig gluten analyses uit op voedingsmiddelen in opdracht van de NCV. Verder werkt Nutrilab samen met Schouten Certification voor de certificatie van bedrijven voor het produceren van glutenvrije producten.


divider

Uw kwaliteit is onze zorg

Wij komen graag bij u op bezoek om uw kwaliteitsvraagstukken te bespreken.

Adviesgesprek plannen
whitepaper

Blijft u graag op de hoogte van ontwikkelingen?

In onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.

symbol symbol

Ethyleenoxide (ETO) en 2-chloorethanol (2-CE)

Nutrilab is geaccrediteerd voor de analyse van ethyleenoxide en het afbraakproduct 2-chloorethanol i...

LEES ARTIKEL Pijltje

Nutrilab aanwezig op VMT Food Future event en Food Allergy Forum

In september zal Nutrilab aanwezig zijn op het VMT Food Future event en Food allergy forum. ...

LEES ARTIKEL Pijltje