Bacillus thuringiensis onderscheiden van Bacillus cereus | Nutrilab B.V. Microscoop Analyse selector
keyboard_arrow_left
close
keyboard_arrow_left
close

Bacillus thuringiensis onderscheiden van Bacillus cereus

Valeska van Breugel

Geschreven door: Valeska van Breugel in Algemeen op 19 Jun 2024

timer Leestijd: 2 minuten

Sinds enige tijd worden er in de biologische teelt preparaten van Bacillus thuringiensis (o.a. Turex, Costar) ingezet als insecticide. Omdat deze sporenvormende bacterie zeer nauw verwant is aan Bacillus cereus heeft dit consequenties voor de bepaling van laatstgenoemd organisme in biologische producten. Het is zelfs zo dat met de bepalingsmethode (ISO 7932:2004) voor B. cereus beide organismen niet van elkaar zijn te onderscheiden. Dit is ook de reden dat de benaming van deze methode spreekt over “vermoedelijke” Bacillus cereus of “Bacillus cereus groep”.

Dit tezamen heeft er toe geleid dat er per 1 mei 2020 een amendement is verschenen van de betreffende ISO-methode (NEN-EN-ISO 7932/A1). Hierin is optioneel een extra microscopische bevestiging opgenomen, waarmee B. thuringiensis kan worden onderscheiden van B. cereus. Nutrilab kan deze bevestiging voor u uitvoeren. De bevestiging van B. thuringiensis is vrij bewerkelijk (circa 45 minuten per order) en kan alleen uitgevoerd worden met een fasecontrastmicroscoop.

Nutrilab heeft de mogelijkheid om producten te controleren op B. thuringiensis. Dit dient vooraf aangevraagd te worden samen met B. cereus. Op deze manier is bekend dat een extra bevestiging uitgevoerd dient te worden bij positieve resultaten.

De positieve uitslagen voor B. thuringiensis zullen als volgt gerapporteerd worden. Het kiemgetal bij B. cereus groep blijft staan, maar daarnaast zal hetzelfde kiemgetal ook vermeld worden bij de parameter B. thuringiensis.

Vragen over deze analyse kunt u stellen aan onze afdeling klantenservice (0183-446305 of [email protected]).


divider

Uw kwaliteit is onze zorg

Wij komen graag bij u op bezoek om uw kwaliteitsvraagstukken te bespreken.

Adviesgesprek plannen
whitepaper

Blijft u graag op de hoogte van ontwikkelingen?

In onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.

symbol symbol

Ethyleenoxide (ETO) en 2-chloorethanol (2-CE)

Nutrilab is geaccrediteerd voor de analyse van ethyleenoxide en het afbraakproduct 2-chloorethanol i...

LEES ARTIKEL Pijltje

Nutrilab aanwezig op VMT Food Future event en Food Allergy Forum

In september zal Nutrilab aanwezig zijn op het VMT Food Future event en Food allergy forum. ...

LEES ARTIKEL Pijltje