Analyseren van soja in erwt proteïnen | Nutrilab B.V. Microscoop Analyse selector
keyboard_arrow_left
close
keyboard_arrow_left
close

Analyseren van soja in erwt proteïnen

Pieter Vos

Geschreven door: Pieter Vos in Algemeen op 25 May 2024

timer Leestijd: 3 minuten

Het is een grote uitdaging om het allergeen soja te detecteren en kwantificeren in erwt producten. De meest voorkomende methode die gebruikt wordt voor het opsporen van allergenen is ELISA.

ELISA-kits

Verschillende ELISA-kits voor het opsporen van soja, ontwikkeld door verschillende fabrikanten, zijn beschikbaar op de markt. Niet elke fabrikant beoordeeld zijn eigen product voor potentiële kruis-reactiviteit. Een van hen meldt een lichte kruis-reactiviteit van erwt in de soja-bepaling. Er zijn twee verschillende manieren voor de ontwikkeling van de ELISA testen voor allergenen in voeding: via het bewerkte voedsel of het pure/rauwe product om de antilichamen te oogsten die toegepast zijn in de test. Zoals wij hebben ontdekt tonen beide soorten assays kruis-reactiviteit.

PCR-methode

Een tweede optie is de PCR-methode. PCR is gebaseerd op de aanwezigheid van DNA. Dit soort methoden kunnen ook kruis-reactiviteit hebben, maar in de praktijk zijn ze selectiever. Geen van de fabrikanten van de PCR-kits vermeldt kruis-reactiviteit op soja PCR-testen voor erwt producten. De PCR-test voor soja in erwt wordt sterk aanbevolen.

Opsporen van allergenen met LC-MSMS

De nieuwste methode voor het opsporen van allergenen is LC-MSMS. Nutrilab ontwikkelde deze nieuwe methode in samenwerking met de Wageningen Universiteit. Deze methode is zeer specifiek voor het opsporen van allergenen in producten. Het kan gebruikt worden voor bewerkte en onbewerkte voedingsmiddelen. Als ELISA en PCR niet de juiste informatie/een bevredigd resultaat geven, geeft LC-MSMS een volledig peptide-profiel. Omdat we een array peptiden van een typisch product kunnen identificeren, kunnen we een hoge mate van zekerheid bereiken.

Neem contact op met Nutrilab voor meer informatie.


divider

Uw kwaliteit is onze zorg

Wij komen graag bij u op bezoek om uw kwaliteitsvraagstukken te bespreken.

Adviesgesprek plannen
whitepaper

Blijft u graag op de hoogte van ontwikkelingen?

In onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.

symbol symbol

Ethyleenoxide (ETO) en 2-chloorethanol (2-CE)

Nutrilab is geaccrediteerd voor de analyse van ethyleenoxide en het afbraakproduct 2-chloorethanol i...

LEES ARTIKEL Pijltje

Nutrilab aanwezig op VMT Food Future event en Food Allergy Forum

In september zal Nutrilab aanwezig zijn op het VMT Food Future event en Food allergy forum. ...

LEES ARTIKEL Pijltje