Listeria telling met een lage telgrens | Nutrilab B.V. Microscoop Analyse selector
keyboard_arrow_left
close
keyboard_arrow_left
close

Listeria telling met een lage telgrens

Pieter Vos

Geschreven door: Pieter Vos in Algemeen op 28 Mar 2024

timer Leestijd: 3 minuten

De gebruikelijke methode voor telling van Listeria monocytogenes in producten heeft een rapportagegrens van 10 kolonievormende eenheden per gram (kve/g). Nutrilab heeft in haar pakket ook een methode met een lagere telgrens: < 1 kve/g. Hier leggen we uit wanneer het zinvol is om deze methode te gebruiken.

Besmetting met Listeria monocytogenes

Voor producten die een voedingsbodem zijn voor Listeria, moet de houdbaarheid worden onderbouwd met een aanvullende studie (zie Infoblad 85 NVWA). Er moet namelijk worden aangetoond dat de betreffende producten op het eind van de houdbaarheidstermijn minder dan 100 kve/gram Listeria monocytogenes bevatten. Essentieel onderdeel daarbij is een onderbouwing van het maximale beginbesmettingsniveau. Indien uit historische data blijkt dat Listeria aan het begin van de houdbaarheidstermijn altijd afwezig is in 25 gram product, is dat ook de grenswaarde die men mag hanteren. Deze kan ook gelezen worden als < 1 kve/25 gram of < 0.04 kve/gram. Dit is te bepalen met behulp van een test op aan- of afwezigheid in 25 gram product. Verordening 2073/2005 schrijft voor dat dit in vijfvoud (n=5) moet gebeuren.

Listeria op rauwe grondstoffen

Echter, op sommige rauwe grondstoffen komt incidenteel Listeria voor. Als dit niet wordt afgedood tijdens het verwerken, moet een hogere intermediaire grenswaarde worden gehanteerd dan 1 kve/25 gram, bijvoorbeeld < 1 kve/g. De gebruikelijke rapportagegrens van < 10 kve/g is dan ontoereikend om dit besmettingsniveau aan te tonen. Door tien keer zoveel platen in te zetten als gebruikelijk lukt dit wel. Helaas hangt hier een extra prijskaartje aan. Omdat de methode verder ongewijzigd blijft, kan deze bepaling wel onder accreditatie worden uitgevoerd. Indien de onderbouwing van een dergelijk intermediaire norm door de NVWA wordt geaccepteerd, dan moet in het vervolg ook op deze norm worden gemonitord.


divider

Uw kwaliteit is onze zorg

Wij komen graag bij u op bezoek om uw kwaliteitsvraagstukken te bespreken.

Adviesgesprek plannen
whitepaper

Blijft u graag op de hoogte van ontwikkelingen?

In onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.

symbol symbol

Ethyleenoxide (ETO) en 2-chloorethanol (2-CE)

Nutrilab is geaccrediteerd voor de analyse van ethyleenoxide en het afbraakproduct 2-chloorethanol i...

LEES ARTIKEL Pijltje

Nutrilab aanwezig op VMT Food Future event en Food Allergy Forum

In september zal Nutrilab aanwezig zijn op het VMT Food Future event en Food allergy forum. ...

LEES ARTIKEL Pijltje