Maak kennis met onze projectmanager microbiologie Ramon Sterk | Nutrilab B.V. Microscoop Analyse selector
keyboard_arrow_left
close
keyboard_arrow_left
close

Maak kennis met onze nieuwe projectmanager microbiologie: Ramon Sterk

De analisten op ons laboratorium zorgen ervoor dat de analyses op de producten van onze klanten zo snel mogelijk uitgevoerd worden op een zo hoog mogelijk kwaliteitsniveau. Binnen bedrijven in de foodbranche is er altijd een gezond spanningsveld tussen de factoren tijd en kwaliteit. Dat geldt zeker ook voor ons laboratorium zo. Om ervoor te zorgen dat de doorlooptijd van de analyses geen hinder hebben van kwaliteitswerkzaamheden zoals de ontwikkeling van nieuwe normen of validaties van nieuwe methoden maakt onze collega Ramon Sterk de stap van microbiologisch analist naar projectmanager microbiologie. Wij gaan eens met Ramon in gesprek om te bespreken wat die stap precies inhoudt. 

We ontmoeten Ramon in de kantine van Nutrilab, net na de koffiepauze en net voordat hij weer een vergadering in moet. Want verschillende projecten opstarten en opvolgen betekent in de praktijk dat er regelmatig vergadert en overlegt moet worden met de betrokken collega’s. “En welkome afwisseling met het laboratoriumwerk”, vertelt Ramon ons om te beginnen.

Ramon is 26 jaar oud en werkt sinds augustus 2019 bij Nutrilab nadat hij stage gelopen heeft voor zijn opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek aan de Avans Hogeschool in Breda. Hoe hij bij ons food/feed laboratorium terecht kwam? Hij werkte al een tijdje bij een voedselverwerkingsbedrijf waar vooral groenten en fruit gesneden worden. Hij zat hiermee dus eerst aan de kant van onze klanten voordat hij analist werd op ons laboratorium. Daar hoorde hij voor het eerst over Nutrilab en dat wekte zijn interesse ondanks dat het vakgebied niet precies aansloot bij wat hij gestudeerd heeft.

“Na een specialisatie Biotech waar je je verdiept in bijvoorbeeld modificeren en kloneren is dit wel een hele andere tak van sport. Het was inventief en creatief werk maar ik mis het niet. Ik kan dit gelukkig ook in mijn projecten bij Nutrilab kwijt.”


Aan wat voor projecten werk je, waar moeten we aan denken? 

“Het werk is zo divers als het klinkt: ieder project is op zichzelf een nieuwe uitdaging. Dat maakt het juist zo leuk en afwisselend. Recent wilde er bijvoorbeeld een nieuwe klant met ons gaan samenwerken op voorwaarde dat deze analyses volgens een specifieke of eigen methode uitgevoerd werden.

In een geval dat een klant zich committeert aan samenwerken met ons doen wij dit richting de klant ook, dat gaan we dan gewoon regelen. Ik ga die methodes dan opvragen en deze zet ik op, soms samen met een team of een stagiair, en valideer ik de analyse zodat hij in de dagelijkse routine door mijn collega’s uitgevoerd kan worden. Hier schrijf ik dan een rapport over, maak werkvoorschriften en begeleid mijn collega’s bij het inwerken.

Ik werk hierin nauw samen met onze kwaliteitsafdeling. De validatierapporten die voor de afdeling microbiologie ingediend worden voor het behalen van een accreditatie stuur ik zelfstandig aan de RvA. Ik vind het ook belangrijk dat bijvoorbeeld de niet geaccrediteerde analyses conform ISO 17025 worden uitgevoerd. Dit wordt niet getoetst door de RvA op een audit maar het is een basis kwaliteit die we willen onderhouden op ons laboratorium.

 

Was het een nodig, een projectmanager naast de teamleider op de afdeling?

“We hebben op de afdeling microbiologie altijd een uitdaging op het gebied van tijd, al denk ik dat voor veel mensen zo geldt. We hebben op onze werkvloer te maken met een stuk productie, dus zo snel mogelijk de monsters analyseren en onze klanten de resultaten doorgeven en rapporteren, maar ook een stuk kwaliteit en ontwikkeling. Hierbij moet je dus denken aan doen van onderhoud, schoonmaak, werkvoorschriften herzien of aanpassen, kwaliteitsdocumenten opstellen, kwaliteitscontroles, interne audits, validaties doen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Deze werkzaamheden deed ik wel al steeds meer maar door deze nieuwe functie geeft dat een stuk duidelijkheid op de afdeling en kunnen we de continuïteit van onze projecten borgen en zorgen dat dit niet ten koste gaat van drukte op de werkvloer. Onze teamleider Erwin Wassenaar kan zich dan volledig richten op het in goede banen leiden van de operationele dagdagelijkse werkzaamheden en monsters. Dit werkt natuurlijk ook de andere kant op. Zo gaat de snelheid van onze analyses en het doorgeven van resultaten niet tegen kosten van andere lopende projecten.”


Waar ligt jouw interesse of specialisme binnen de microbiologie?

“Ik vind alles in de microbiologie erg interessant. Wat ik op dit moment heel erg leuk vind om te doen is het betrokken zijn bij het ontwikkelen van nieuwe normen. Ik zit bijvoorbeeld nu ook bij een NEN commissie waar ik betrokken ben bij het ontwikkelen een nieuwe norm voor STEC. Er zitten dan in zo’n commissie veel stakeholders aan tafel die elk kun eigen betrokkenheid en specialisme inbrengen. Wij zitten dan als expert aan tafel en kijken dan vooral naar de praktische uitvoerbaarheid maar ook of er bijvoorbeeld technische foutjes in het concept van de norm zitten. Wij lezen dan mee en corrigeren dit soort foutjes of kunnen aanvullingen of aanbevelingen doen.”


Zijn er lopende projecten die je binnenkort hoopt af te ronden?
“Op dit moment zijn we druk bezig met het afronden van de validatie voor bepaling van gisten en schimmels via Petrifilm. Een aantal klanten zitten met smart op deze methode te wachten omdat deze een incubatieperiode heeft van 3 dagen in plaats van 5. Deze wordt dan direct voor accreditatie ingediend bij de RvA. Daarna willen ook de Listeria spp. bepaling willen we zo snel mogelijk indienen voor accreditatie.”

Wij wensen Ramon uiteraard ontzettend veel succes en plezier met zijn nieuwe functie. Heeft u een vraag met betrekking tot ontwikkelingen op het gebied van microbiologie? 

Neem dan contact met ons op of lees onze maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. 

divider

Uw kwaliteit is onze zorg

Wij komen graag bij u op bezoek om uw kwaliteitsvraagstukken te bespreken.

Adviesgesprek plannen
whitepaper

Blijft u graag op de hoogte van ontwikkelingen?

In onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.

symbol symbol

Nieuwe regels voor kruisbesmetting met allergenen

De NVWA heeft nieuwe regels opgesteld voor Precautionary Allergen Labelling (PAL) op etiketten van l...

LEES ARTIKEL Pijltje

Bepaling van Sulfiet geaccrediteerd

Nutrilab bepaalt het gehalte sulfiet in voedingsmiddelen en diervoeders via LC-MS/MS. Deze nieuwe me...

LEES ARTIKEL Pijltje