Blijft u graag op de hoogte van ontwikkelingen?
In onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.
Het huidige voedselsysteem kraakt in zijn voegen. Er zijn steeds meer monden te voeden en de schade aan natuur en klimaat wordt steeds beter zichtbaar. Het lijkt onoverkomelijk dat het huidige systeem van voedsel produceren op de schop moet en dat we moeten transformeren naar een circulaire economie. Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Al jaren wordt er keihard gewerkt aan verduurzaming en innovatie in de gehele voedselketen maar de negatieve effecten van klimaatverandering lijken sneller te gaan dan de resultaten die de innovaties opleveren.
Om de dialoog over dit onderwerp op gang te houden deelde onze directeur Pieter Vos het afgelopen jaar tijdens het VMT Foodsafety Event in Utrecht en de Free From beurs in Amsterdam het boek “Andere kost, een pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem” van auteurs Jaap Seidell en Jutka Halberstadt uit aan klanten die langskwamen bij onze stand.
Pieter liep al langer met de vraag rond: “Hoe kunnen Nutrilab en Nutrilab Agro nou bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem? We willen graag onze klanten helpen die dagelijks bezig zijn met het bedenken van nieuwe innovatieve ideeën op het gebied van voedsel. Maar ook die vraag heeft een diepere laag: Moeten we ons alleen richten op innovatie of ook kijken naar een andere manier om met ons voedsel om te gaan? Toen ben ik wat gaan zoeken naar welke boeken er geschreven zijn over dit onderwerp en ben ik tegen dit boek aangelopen. Ik heb het aangeschaft en ben het gaan lezen. Het verwoorde mijn gedachten het beste van de boeken die ik tot dusver gelezen had. De inhoud is prikkelend, ik ben het heus niet met alles eens, maar ik ben er toch wel steeds meer van overtuigd dat we naar een ander systeem toe moeten.
De invloed die Nutrilab uit kan oefenen is beperkt. Natuurlijk kijken we op ons laboratorium steeds naar een manier om zo duurzaam mogelijk met onze grondstoffen en materialen om te gaan. De hoge energieprijzen dwingen ons hier ook toe. Maar we willen dit ook doen door de dialoog op te starten en gesprekken aan te gaan met vakgenoten en studenten tijdens congressen en beurzen.
Pieter: “Ik probeer wel mijn stem te laten horen op dit gebied. Bijvoorbeeld in een van mijn columns die ik maandelijks schrijf voor het Vakblad Voedingsindustrie. Want ook de prijs van voedselveiligheid op het gebied van verspilling en duurzaamheid is vrij groot.
De maatregelen die genomen worden op dat gebied zijn altijd drastisch en rigoureus. Denk maar eens aan een besmetting met vogelgriep. Er hoeft maar één gans met vogelgriep over een boerderij te vliegen, en álle kippen en kuikens worden geruimd. Er zijn inmiddels miljoenen dieren verbrand, vermoord. Als uit analyses blijkt dat het gehalte van een contaminant boven een drempelwaarde uit komt, worden hele partijen teruggehaald en vernietigd.Als wij als lab een overschrijding constateren moeten we dat melden, ook al is het écht niet altijd zo dat als je op een grens zit er doden zullen vallen. Zo worden we deelgenoot van het verdriet en frustratie van de klant, delen we het gevoel van machteloosheid: om de enorme verspilling, en een gevoel van onrechtvaardigheid. Enerzijds begrijp ik de ingrijpende maatregelen. Het gaat immers om de veiligheid van ons allemaal. Maar toch… Het wringt. Heiligt het doel altijd de middelen? Welke prijs betalen we voor onze veiligheid?”
Hier moeten we ook het komend jaar als laboratorium het gesprek aan blijven gaan met de overheid en de ondernemers. Zo proberen we toch ons steentje bij te dragen en mensen bewust te maken.
De feestdagen zijn een mooi moment om stil te staan bij ons voedsel omdat we tijdens deze heel bewust met eten en drinken bezig zijn.
Als consument kun je hier op individueel niveau invloed uitoefenen door bewust te zijn van wat je in je winkelmandje stopt.
Met de seizoenen mee eten is een simpel maar zo effectief middel. Wat je ziet is dat de overheid probeert te kijken of de boeren aan een ander businessmodel helpen en kun je ze helpen om versneld die transitie te maken voor 2030 door ze bijvoorbeeld rechtstreeks te laten leveren aan de regio waar ze zitten zodat ook op het gebied van transport een drastische vermindering van uitstoot gerealiseerd kan worden en de consumenten in de supermarkt lokale producten kunnen kopen. Dit is makkelijk uitvoerbaar.
Pieter: “Een goed voorbeeld is dat ik altijd naar een lokale groenteboer ga in Rhenen waar ik woon. Ik kan bij hem verse sperzieboontjes uit Nederland kopen. Als ik naar een lokale Lidl ga in precies dezelfde periode en koop daar sperzieboontjes komen deze uit Marokko. En qua prijs maakt dit echt niet zoveel verschil.”
Grote veranderingen gaan in kleine stapjes. Als we met zijn állen kleine aanpassingen doen in ons consumeergedrag kunnen we grote resultaten behalen. Eet smakelijk!
Mocht je naar aanleiding van dit artikel graag het boek “Andere kost, een pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem” willen lezen en in gesprek willen. Neem dan gerust contact met ons op!
Wij komen graag bij u op bezoek om uw kwaliteitsvraagstukken te bespreken.
Adviesgesprek plannenIn onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.
Powered by Wallbrink Crossmedia