Would you like to be kept informed of developments?
In our free white paper, we share information about the new rules of legislation, innovations in analysis and we tell you about the digitisation of the market. Download our white paper for free!
Bepaling van homogeniteit en versleping binnen de diervoederindustrie wordt bij Nutrilab bepaald m.b.v. de MTSE microtracer methode. Deze methode is opgenomen in het GMP+Feed Safety Assurance Scheme (GMP+FSA), bijlage 4, deel B, § 2.6. Minder bekend is dat deze methode bij uitstek geschikt is voor validatie van mengers/mengprocessen in de foodindustrie.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan (melk)poeders, kruidenmengsels, bakmixen, etc.
De bij deze test gebruikte microtracer is foodgrade, biologisch niet opneembaar door mens en dier en – dit is uniek – wordt in zeer lage dosering toegevoegd, op het doseringsniveau van vitamines/mineralen en spoorelementen. Er wordt dus onder worst-case omstandigheden getest en groot voordeel is dat de testbatch(es) niet vernietigd of versneden hoeven te worden.
Doel van de proef is aantoonbaar te maken naar uw afnemers en autoriteiten dat u met uw productielijn en instellingen een homogeen product kunt garanderen. Vaak wordt een standaard mengtijd aangehouden terwijl niet bekend is dat deze sterk afhankelijk kan zijn van de fysische karakteristieken van de te mengen grondstoffen. Bij grote variatie in deeltjesgrootte en soortelijk gewicht zal in het algemeen langer gemengd moeten worden om een homogeen mengsel te krijgen, dan bij mengen van bijvoorbeeld melkpoeders. Dit kan in de praktijk minuten mengtijd schelen met dezelfde menger. In onze eigen praktijk zijn al diverse praktijkgevallen bekend waarbij de mengtijd te kort was of minuten te lang.
Bij menging van kritische producten, zoals (dier)geneesmiddelen is een eis dat vastgesteld moet worden in hoeverre versleping optreedt bij wisseling van producten. Mede hiervoor is deze methode ontwikkeld, waarbij met 1 microtracer premix zowel de homogeniteit als de versleping van een productielijn bepaald kan worden. Hieraan kan worden toegevoegd dat per 1 oktober 2015 verplicht is om dit proces te valideren met analyses. Dit is vastgelegd in de GMP+ BA2 4.2.4.
Nutrilab biedt u als enige licentielab van MTSE desgewenst projectbegeleiding op locatie aan, waarbij wij monsterpotten verzorgen, u en uw medewerkers assisteren bij de monstername (borging onafhankelijke monstername) en na afloop direct de monsters meenemen naar het lab. Ook is het mogelijk om een uitgebreid eindrapport van de proef te ontvangen.
Voor meer informatie over prijzen en mogelijkheden kunt u contact opnemen met André Pullen [email protected] of via het reactieformulier op onze website.
We will be happy to visit you to discuss any quality questions or issues you may have.
Plan an advisory meetingIn our free white paper, we share information about the new rules of legislation, innovations in analysis and we tell you about the digitisation of the market. Download our white paper for free!
Powered by Wallbrink Crossmedia