Ethyleenoxide (ETO) en 2-chloorethanol (2-CE) accreditatie | Nutrilab B.V. Microscope Analysis Selector
keyboard_arrow_left
close
keyboard_arrow_left
close

Ethyleenoxide (ETO) en 2-chloorethanol (2-CE)

Gerard Kramer

Written by: Gerard Kramer at General at 15 Jul 2024

timer readingtime: 2 Minutes

Nutrilab is geaccrediteerd voor de analyse van ethyleenoxide en het afbraakproduct 2-chloorethanol in diervoeders, levensmiddelen en farmaceutische grondstoffen. Ethyleenoxide wordt gebruikt om containers te begassen en producten te desinfecteren. Hierbij komt het reactieproduct 2-chloorethanol vrij. Vanwege de kankerverwekkende eigenschappen van beide stoffen is het gebruik van ethyleenoxide in Europa verboden. 2-chloorethanol is o.a. aangetoond in partijen sesamzaad, laurierblad, kerrieblad en johannesbroodpitmeel. Ethyleenoxide zelf wordt vrijwel nooit aangetoond.

Voor de som van ethyleenoxide en 2-chloorethanol gelden MRL’s die variëren van 0.02 mg/kg tot 0.1 mg/kg. In thee, specerijen, Johannesbroodpitmeel en voedingssupplementen is de MRL 0.1 mg/kg.

In de wetgeving wordt er vanuit gegaan dat de aanwezigheid van 2-chloorethanol duidt op het illegaal gebruik van ethyleenoxide. Dit is echter niet geheel correct. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat 2-chloorethanol ook gevormd kan worden bij gebruik van het desinfectiemiddel chloramine tijdens de productie van tarwegluten en tarwezetmeel.

Heeft u vragen over de analyse van ethyleenoxide, neem dan contact op met onze collega’s van Sales via [email protected]


divider

Your quality is our concern

We will be happy to visit you to discuss any quality questions or issues you may have.

Plan an advisory meeting
whitepaper

Would you like to be kept informed of developments?

In our free white paper, we share information about the new rules of legislation, innovations in analysis and we tell you about the digitisation of the market. Download our white paper for free!

symbol symbol

Nieuwe regels voor kruisbesmetting met allergenen

De NVWA heeft nieuwe regels opgesteld voor Precautionary Allergen Labelling (PAL) op etiketten van l...

READ ARTICLE Arrow

Ethyleenoxide (ETO) en 2-chloorethanol (2-CE)

Nutrilab is geaccrediteerd voor de analyse van ethyleenoxide en het afbraakproduct 2-chloorethanol i...

READ ARTICLE Arrow