Histamine en patuline onder accreditatie | Nutrilab B.V. Microscope Analysis Selector
keyboard_arrow_left
close
keyboard_arrow_left
close

Histamine en patuline geaccrediteerd

Valeska van Breugel

Written by: Valeska van Breugel at General at 27 Apr 2024

timer readingtime: 6 Minutes

De scope van accreditatie van Nutrilab is uitgebreid. Vanaf 19 oktober 2022 voert Nutrilab de analyses histamine en patuline onder accreditatie uit.  Voor histamine geldt deze accreditatie voor vis, schaal- en weekdieren alsmede producten daarvan en voor patuline voor fruit en fruitproducten. Dit zal op het certificaat tot uiting komen door bij deze verrichtingen een Q te vermelden.

De LOQ van deze analyses ligt ruim onder de gevraagde MRL's in de eurlex. Hierdoor is bijvoorbeeld de patuline analyse geschikt voor de matrix babyvoeding. 

Analyse

Methode

LOQ

Categorie binnen eurlex

Grenswaarden volgens eurlex

Histamine

LC-MS/MS

1 mg/kg

Visserijproducten van vissoorten met een hoog gehalte aan histidine

m = 100 mg/kg
M = 200 mg/kg

Visserijproducten, met uitzondering van de producten van levensmiddelencategorie, die een enzymatische rijping in pekel hebben ondergaan, vervaardigd van vissoorten met een hoog histidinegehalte

m = 200 mg/kg
M = 400 mg/kg

Door fermentatie van visserijproducten geproduceerde vissaus

400 mg/kg

Analyse

Methode

LOQ

Categorie binnen eurlex

Grenswaarden volgens eurlex

Patuline

LC-MS/MS

5 µg/kg

Vruchtensappen, geconcentreerde vruchtensappen in gereconstitueerde vorm en vruchtennectar

50 µg/kg

Gedistilleerde dranken, cider en andere gegiste dranken op basis van appelen of die appelsap bevatten

50 µg/kg

Vaste appelproducten, waaronder appelcompote en appelmoes bestemd voor rechtstreekse consumptie,

25 µg/kg

Appelsap en vaste appelproducten, waaronder appelcompote en appelmoes voor zuigelingen en peuters en die als zodanig zijn geëtiketteerd en worden verkocht

10 µg/kg

Babyvoeding, met uitzondering van bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen, voor zuigelingen en peuters


10 µg/kg

Waarom een histamine analyse?

Histamine is betrokken bij verschillende fysiologische processen en speelt een rol in het maag-darmkanaal. Daarnaast fungeert de stof als neurotrasmitter in het centrale zenuwstelsel. Histamine is dus een lichaamseigen stof, maar een te veel aan histamine kan een allergische reactie veroorzaken. 

Histamine komt vooral voor in verschillende eiwitrijke, dierlijke voedingsmiddelen zoals vis en visproducten. Over het algemeen bevat verse vis weinig histamine. Daarnaast komt histamine ook voor in levensmiddelen die zijn verkregen door microbiële en biochemische processen, zoals bepaalde kaassoorten, ham, worst, zuurkool en bepaalde gistextracten. 

Waarom een patuline analyse?

Patuline is een mycotoxine dat geproduceerd word door verschillende schimmels (Penicillium Expansum, Aspergillus en Fusarium). Dit mycotoxine komt voornamelijk voor in appel- en perenproducten, maar ook in andere vruchten zoals pruimen, perziken en abrikozen. Het is een giftig stofwisselingsproduct van schimmels die acuut toxisch of chronische effecten teweeg brengen bij opname door mens en dier. Denk hierbij aan carcinogeniteit en mutageniteit. 

Mocht u meer informatie wensen over deze analyses, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze collega's. 


divider

Your quality is our concern

We will be happy to visit you to discuss any quality questions or issues you may have.

Plan an advisory meeting
whitepaper

Would you like to be kept informed of developments?

In our free white paper, we share information about the new rules of legislation, innovations in analysis and we tell you about the digitisation of the market. Download our white paper for free!

symbol symbol

Ethyleenoxide (ETO) en 2-chloorethanol (2-CE)

Nutrilab is geaccrediteerd voor de analyse van ethyleenoxide en het afbraakproduct 2-chloorethanol i...

READ ARTICLE Arrow

Nutrilab aanwezig op VMT Food Future event en Food Allergy Forum

In september zal Nutrilab aanwezig zijn op het VMT Food Future event en Food allergy forum. ...

READ ARTICLE Arrow