Would you like to be kept informed of developments?
In our free white paper, we share information about the new rules of legislation, innovations in analysis and we tell you about the digitisation of the market. Download our white paper for free!
Het is een worsteling voor veel voedselproducerende bedrijven: Ik heb ingrediënten, grondstoffen en ik maak daar een eindproduct van. Aan welke wet- regelgeving moet ik voldoen en wat moet ik testen? Op 13 december organiseerde Nutrilab in samenwerking met Précon Consulting Group een klantendag waarbij onze gezamenlijke kennis op het gebied van analyseplannen gedeeld werd. Iedereen die hierin geïnteresseerd was kon zich gratis opgeven en werden bij ons laboratorium in Giessen ontvangen.
Directeur Pieter Vos vertelt trots over de totstandkoming van deze dag:
“Grote bedrijven hebben een forse QA afdeling om de voedselveiligheid en kwaliteit te monitoren en te borgen, kleinere bedrijven hebben daar meer moeite mee.
Maar in tijd van extreem toenemende kosten is het juist ook voor grote bedrijven goed om je analyseplan onder de loep te nemen en te kijken of je efficiënt en effectief test zonder af te dingen op de kwaliteit en de veiligheid van je product.”
De samenwerking met Précon is tot stand gekomen bij het contact op beurzen waar we vaak gezamenlijk staan. Précon gaat bij klanten langs en geeft advies op het gebied van voedselveiligheid en specifieke certificeringsvraagstukken maar heeft geen eigen laboratorium voor testen. Voor Nutrilab geldt dit precies andersom. Vandaar dat we de handen ineen wilden slaan en de kennis wilden bundelen zodat we elkaar kunnen sterken. In de coronatijd heeft onze directeur Pieter Vos een bezoek gebracht aan Marcel Tijenhuis die directeur is bij Précon en zijn er allerlei creatieve ideeën ontstaan om met elkaar te gaan samenwerken. Het organiseren van een gezamenlijke klanten- of kennisdag was er een van.
In het begin van de dag hebben we de vraag gesteld aan de aanwezigen: Waarom zitten jullie hier? Vanuit Nutrilab dachten we dat het bij het samenstellen of herzien van de analyseplannen in de huidige tijd vooral gaat om kostenbesparing. Analyses zijn een verplichting voor een voedselproducerend bedrijf vanuit wet- en regelgeving en dus een verplicht nummer.
Meer dan de helft van de aanwezigen gaf aan te willen kunnen begrijpen en onderbouwen wat de reden is dat een bepaalde analyse uitgevoerd wordt in een bepaalde hoeveelheid. Veel bedrijven hebben een consultancy- of adviesbureau in de arm genomen om de risico’s te inventariseren en een analyseplan op te stellen. Maar vanuit de QA/QC afdelingen komt meer en meer de behoefte om ook te begrijpen “waarom we doen wat we doen”, en vanuit welke certificering of richtlijn dit gevraagd wordt.
Het blijkt dat er vooral bij een afwijkend resultaat niet altijd duidelijk is waar de oorzaak gevonden moet worden en waar men moet beginnen. Juist daar hebben we gedurende de verschillende handvaten kunnen geven aan de deelnemers om zelf de resultaten van analyses te kunnen interpreteren en eventuele risico’s in te schatten.
Een voorbeeld is het verschil tussen puntbesmettingen en homogene besmettingen van toxines of pesticiden in een partij maar ook de trefkans van Listeria monocytogenes of Salmonella in deelmonsters met een verschillende inweeg. Maar ook factoren als meetonzekerheid bij een instrumentele onzekerheid of verdunning bij een microbiologische analyse spelen een rol bij interpretatie van een resultaat en het besluiten over de vervolgacties naar aanleiding van het verkregen analyseresultaat.
Hierbij zijn er interne factoren van toepassing zoals proces en receptuur die je gemakkelijk kunt aanpassen maar helaas zijn er ook externe factoren zoals recent met het ethyleenoxide schandaal waar je weinig invloed op hebt en je als producent zo zorgvuldig mogelijk wil handelen.
Na afloop hebben we uiteraard nog genoten van een gezellige borrel. Veel aanwezigen zagen in de inhoud van de dag een verdieping van bestaande kennis en konden wij hen gelukkig vooral bevestiging geven dat ze op de goede weg zijn met hun kwaliteitsborging.
Op de vraag of dit een eenmalige gezamenlijk georganiseerde klantendag is was onze directeur Pieter Vos heel duidelijk: “Wat ons betreft is dit een begin. Wij zijn vanuit Nutrilab gewend om altijd samen met andere partners in het land onze klanten zo goed mogelijk te bedienen. Dit was de eerste keer dat we weer samen iets konden organiseren na de coronatijd en dit smaakt absoluut naar meer. Wij gaan natuurlijk vaak op bezoek bij onze klanten maar daar is bijna nooit tijd om echt om inhoud met elkaar het gesprek aan te gaan. Het is fijn om ook op deze manier er voor onze klanten en relaties te zijn en iets te kunnen betekenen.”
Was u niet aanwezig op 13 december maar wilt u graag meer informatie over analyseplannen of bent u benieuwd wat er precies behandeld is tijdens deze dag, neem dan gerust contact met ons op.
En hopelijk zien we u een volgende keer!
We will be happy to visit you to discuss any quality questions or issues you may have.
Plan an advisory meetingIn our free white paper, we share information about the new rules of legislation, innovations in analysis and we tell you about the digitisation of the market. Download our white paper for free!
Powered by Wallbrink Crossmedia