Nutrilab test medische mondkapjes conform NEN EN 14683: BFE test, Differential Pressure, Splash test en bioburden | Nutrilab B.V. Microscoop Analyse selector
keyboard_arrow_left
close
keyboard_arrow_left
close

Nutrilab test medische mondkapjes conform NEN EN 14683: BFE test, Differential Pressure, Splash test en bioburden

Valeska van Breugel

Geschreven door: Valeska van Breugel in Algemeen op 09 Jun 2023

timer Leestijd: 5 minuten

Nutrilab test medische mondkapjes conform NEN EN 14683: BFE test, Differential Pressure, Splash test en bioburdenjul 21,2020 |

Wanneer iemand ademt, hoest, niest of praat, kan diegene grote hoeveelheden aerosolen in de lucht brengen. Deze microdruppeltjes kunnen ziektekiemen bevatten en zo bijdragen aan de verspreiding van bijvoorbeeld een virus. Het gebruik van mondkapjes draagt bij aan het voorkomen van infecties. Beschermende hulpmiddelen, als mondkapjes, dienen aan verschillende eisen te voldoen, voordat deze worden ingezet in de zorg of andere sectoren. Nutrilab test mondkapjes, zodat deze veilig kunnen worden ingezet.

In de gezondheidszorg is het gebruik van medische mondkapjes in eerste instantie bedoeld om een infectie van een patiënt, tijdens een ingreep, te voorkomen. Daarnaast beschermt het de drager tegen spatten van mogelijk besmette vloeistoffen. Zo heeft een mondkapje heeft een tweeledige functie. Het beschermt de drager tegen mogelijke besmetting van buitenaf en het beschermt de omgeving tegen een potentiële besmetting van de drager. Om het risico op verspreiding van een infectie te verminderen, kunnen mondmaskers ook ingezet worden bij patiënten en andere personen. De barrière die het masker vormt dient van voldoende kwaliteit te zijn om de drager en de omgeving te beschermen. Het is hierbij van belang dat de ademhaling van de gebruiker niet bemoeilijkt wordt.

De eisen waar een medisch mondkapje aan dient te voldoen is beschreven in een Europese norm; NEN-EN 14683 "Surgical masks - requirements and test methods". Deze norm beschrijft verschillende eisen omtrent het ontwerp en kwaliteit van mondkapjes. Om te controleren of mondkapjes aan de gestelde prestatie-eisen voldoen, dienen een aantal testen te worden uitgevoerd.

  • Bacteriële filtratie efficiëntie (BFE)
  • Ademend vermogen
  • Weerstand tegen vloeistofspatten
  • Microbiële reinheid (Bioburden)
  • Biocompatibiliteit

Op basis van de uitkomst van de verschillende testen, wordt een batch ondergebracht in een bepaalde klasse. De medische mondmaskers moeten voldoen aan de eisen van klasse 1.

Tabel 1, Eisen voor mondmaskers conform NEN-EN 14683 "Surgical masks - requirements and test methods".

Nutrilab test mondkapjes conform de Europese norm op de bacteriële filtratie efficiëntie, weerstand tegen vloeistofspatten en de microbiële reinheid.

De bacteriële filtratie efficiëntie geeft weer hoe effectief aerosolen worden tegen gehouden door het masker. In een testopstelling worden aerosoldruppels met bacteriën (Staphylococcus aureus) door het mondmasker getrokken. De efficiëntie van de filtratie van het masker wordt weergegeven als het percentage bacteriën dat wordt tegengehouden door het mondkapje.

Weerstand tegen vloeistofspatten wordt getest met behulp van synthetisch bloed. Hiermee wordt het scenario gesimuleerd wanneer een klein bloedvat wordt doorgeprikt. Een medisch mondkapje dient bestand te zijn tegen de penetratie van een klein volume bloed.

Een test op de microbiële reinheid toont aan dat de maskers, voor gebruik, schoon zijn. Op de maskers is een totaal kiemgetal van < 30 kolonievormende eenheden per gram toegestaan.

Nu COVID-19 zo’n grote rol speelt in eenieders leven is het van groot belang dat de beschermende hulpmiddelen die worden gebruikt ook echt een beschermende functie hebben. De testen die op mondkapjes worden uitgevoerd dragen er aan bij dat mensen in cruciale sectoren veilig kunnen werken.

Mocht u een prijsopgave willen ontvangen of heeft u vragen over het testen van mondkapjes, neem contact met ons op via [email protected] of via 0183-446305.divider

Uw kwaliteit is onze zorg

Wij komen graag bij u op bezoek om uw kwaliteitsvraagstukken te bespreken.

Adviesgesprek plannen
whitepaper

Blijft u graag op de hoogte van ontwikkelingen?

In onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.

symbol symbol

Verordening (EG) nr. 1881/2006 betreffende verontreinigingen in levensmiddelen wordt vervangen door (EU) 2023/915

Op 25 mei 2023 wordt Verordening 2023/915 van kracht. Deze nieuwe verordening bevat een beperkt aant...

LEES ARTIKEL Pijltje

Gekkekoeienziekte terug van weggeweest?

...

LEES ARTIKEL Pijltje