Gekkekoeinziekte terug van weggeweest? | Nutrilab B.V. Microscoop Analyse selector
keyboard_arrow_left
close
keyboard_arrow_left
close

Gekkekoeienziekte terug van weggeweest?

Martijn Broekaart

Geschreven door: Martijn Broekaart in Algemeen op 02 Oct 2023

timer Leestijd: 5 minuten

Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakte gisteren 1 februari bekend dat er op een boerderij in Zuid-Holland de gekkekoeienziekte (BSE) is aangetroffen.

BSE staat voor bovine spongiforme encephalopathie en wordt in de volksmond gekkekoeienziekte genoemd. In 1986 werd BSE voor het eerst gevonden in Groot-Brittannië. Nadat de ziekte werd aangetroffen moesten er 180.000 besmette runderen worden gedood. Nederlandse rundveehouders moeten mogelijke verschijnselen van de ziekte al tientallen jaren verplicht melden bij de NVWA en ook op Europees niveau bestaat een monitoringsprogramma. Sinds 1997 zijn er 88 gevallen van de klassieke variant aangetroffen bij koeien in Nederland. Door het eten van besmet vlees kunnen ook mensen ziek worden: zij ontwikkelen dan een variant van de ziekte Creutzfeldt-Jakob. Genezing is niet mogelijk. Drie mensen overleden in Nederland door de gekkekoeienziekte, het laatste slachtoffer viel in 2009. Besmetting tussen mensen onderling komt nauwelijks voor.

Waar het bedrijf zich precies bevindt, is niet bekendgemaakt. Wageningen BioVeterinary Research heeft het kadaver van het dier onderzocht en vastgesteld dat het rund de ziekte niet via veevoer heeft gekregen, maar door een natuurlijke oorzaak. Dat betekent dat er vermoedelijk sprake is van een geïsoleerd geval. Het vlees van het rund is bovendien niet in de voedselketen terechtgekomen en vormt daarom geen gevaar voor de voedselveiligheid, aldus minister Adema. De boerderij in Zuid-Holland werd na de vondst door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geblokkeerd. Dat betekent dat het bedrijf geen dieren of mest mag afvoeren. Acht dieren die zich op het bedrijf bevonden worden preventief geruimd. Deze maatregel wordt getroffen om te voorkomen dat dieren met een verhoogd risico op BSE in de voedselketen terechtkomen. De ruiming gaat om nakomelingen van het besmette dier, dieren die een jaar voor tot een jaar na het besmette dier op hetzelfde bedrijf zijn geboren, en dieren die in hun eerste levensjaar samen met het besmette rund op hetzelfde bedrijf waren. 

Dodelijke hersenziekte

Als in plaats van de atypische variant de klassieke variant van de gekkekoeienziekte was aangetroffen, dan hadden er maatregelen voor de voedselveiligheid moeten worden ingesteld. Bovendien moeten bij die variant ook zo snel mogelijk andere runderen die het betreffende voedsel hebben gegeten worden opgespoord.  Inmiddels heeft Wageningen Biovetenairy Research (WBVR) laten weten dat het om de atypische variant gaat meldt de Telegraaf. De laatste keer dat er in Nederland gekkekoeienziekte (BSE) werd aangetoond was in 2011, toen ging het ook om de atypische variant. „De oorzaak is bij deze variant waarschijnlijk een afwijkende vouwing van het prion eiwit”, zegt onderzoeker Lucien van Keulen. „Dat komt bij oudere dieren wel vaker voor. Binnen de EU is deze variant sinds de invoering van de actieve BSE-bewaking in 2001 al 66 keer aangetroffen, vooral bij oudere dieren.” 

Sinds eind jaren 90 zijn er tientallen gevallen van de klassieke variant aangetroffen bij koeien in Nederland. De rundveeziekte kan bij mensen een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob veroorzaken, een dodelijke hersenziekte.

Maakt u zich zorgen over de veiligheid van uw product?

Nutrilab heeft de mogelijkheid om via een kwantitatieve ELISA methode zowel op vlees- als op omgevingsmonsters (swabs) te analyseren. Neemt u vooral contact op als u vragen heeft of producten wilt laten testen via [email protected] of 0183-446305.


Bron: NOS / Telegraaf



divider

Uw kwaliteit is onze zorg

Wij komen graag bij u op bezoek om uw kwaliteitsvraagstukken te bespreken.

Adviesgesprek plannen
whitepaper

Blijft u graag op de hoogte van ontwikkelingen?

In onze gratis whitepapers delen wij informatie over de nieuwe regels van de wetgeving, innovaties binnen analyses en vertellen wij over de digitalisering van de markt.

symbol symbol

Nutrilab aanwezig op VMT Food Future event en Food Allergy Forum

In september zal Nutrilab aanwezig zijn op het VMT Food Future event en Food allergy forum. ...

LEES ARTIKEL Pijltje

Verordening (EG) nr. 1881/2006 betreffende verontreinigingen in levensmiddelen wordt vervangen door (EU) 2023/915

Op 25 mei 2023 wordt Verordening 2023/915 van kracht. Deze nieuwe verordening bevat een beperkt aant...

LEES ARTIKEL Pijltje